Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

dinsdag 22 mei 2012

Spaghetti met citroen


Jaja, 'k heb 't jullie gezegd hé! 'k Ben er weer ingevlogen! En dees... amai, écht een topper, qua snel te bereiden zullen niet veel andere gerechten dit kloppen en qua moeilijkheidsgraad... zeg maar gemakkelijkheidsgraad! Supersimpel!

Morgen- en overmorgen ga ik pas laat thuis zijn, en nu ik weer in 't koken ben gevlogen, kon ik niet wachten om deze uit te proberen! En als ik me vanavond niet laat verleiden om de rest op te eten, kan ik de overschot morgenmiddag meenemen naar 't werk, want 's avonds zijn 't gewoon broodjes op de laatste sessie van mijn mini mba. Nu durf ik daar mijn hand nog niet voor in 't vuur te steken... Buikje rond, maar toch... zegt genoeg hé ;-)

Is trouwens een ideaal gerechtje voor een zomerse dag! Smaakt superfris en vult toch goed :-)

Ingrediënten:
Spaghetti, room, 1,5 citroen, peper, parmezaanse kaas

Ik laat jullie niet langer in spanning:
- Spaghetti koken (en net een minuutje te weinig koken)
- In een ander panneke uw room kletsen (ik heb 1,5 zo'n klein fleske voor uiteindelijk 2 pers. gebruikt)
- Er 1,5 citroen boven uitgeperst (in 't oorspronkelijke recept was 't met citroenschil, maar twijfelde aan hoe gezond dat wel niet zo zijn - hoeveel dat bespoten was geweest, dus maar voor 't sap gegaan :-S)
- Flinke draai aan de pepermolen (echt goed gepeperd)
- Uw pasta afgieten, terug in de pan, die citroenroom erbij kletsen, parmezaanse kaas erdoor roeren en nog even laten sudderen. Heerlijk!


Bron: lekkereten.net

maandag 21 mei 2012

Iers Stoofpotje


I'm back!! Jaja, 'k weet 't... lang geleden. Die nieuwe job nam te veel van mijn privétijd in beslag, waardoor niet meer veel tijd overbleef om nieuwe receptjes uit te proberen.... En ja, als ik dan es kookte, wou ik natuurlijk mijn gekende toppertjes ook nog es eten hé :-)
Ondertussen op 't werk mijn kaarten op tafel gelegd en gelukkig zijn we er samen uitgekomen, want eigenlijk wou ik daar in mijn hart niet weg... Maar ja, een mens moet soms keuzes maken hé, en op langere termijn denken... maar kijk si, zo nog maar eens bewezen: waar een wil is, is een weg. Dat en eerlijkheid duurt het langst!
En zo begint mijn privéleven weer wat vorm te krijgen! Al enkele leuke uitjes achter de rug en nog hééééél veel leuke uitjes in 't verschiet :-) En ondertussen weer beginnen rommelen in de keuken hé :-)

Dit was er eentje die ik al een hele tijd zitten had en weet eigenlijk niet meer van waar ik die gepikt heb. Heb me redelijk aan 't recept gehouden, maar toch niet helemaal, dus ik pen het hier maar neer zoals ik het gemaakt heb! (O ja, die 2 kg vlees... 't was in reclame ;-))

Ingrediënten:
2 kg rundsvlees (oorspronkelijk met lam, maar ik ben daar niet zot van), olie & boter, bloem, peper&zout, cayennepeper, 2 grote uien, 1 teentje look, 2 eetlepels tomatenpuree (nu ja, zo'n klein potteke, je kent die wel), 1,5 blik Guinness, 3 wortels, tijm, peterselie, laurier en 2 rundsbouillonketeltjes (was er in 't oorspronkelijk recept ook niet bij, maar vond dat de saus niet 'vol' genoeg smaakte, met die erbij was ie perfect!)

How to... (wel efkes mee bezig ze - ideaal voor een zondag!)
- Bloem in een potteke doen, peper&zout en cayennepeper erbij en mengen. Vlees in blokjes snijden en door de 'bloem' halen
- Mengeling van olie&boter smelten in uw pot en de blokjes vlees afbakken
- Ondertussen uw ui snipperen en de look persen en erbij kappen als uw vlees goudbruin is
- Effe ui en look laten meebakken en dan uw tomatenpuree erbij. Dan (volgens 't recept water, maar daar doen wij niet aan mee hé) een flinke scheut Guinness erbij en met uw lepel alle aanbaksels losmaken, zodat je een goeie bouillon krijgt. Effe laten sudderen.
- Wortels, tijm, laurier, peterselie erbij en de rest van 't bier. Ik heb er na een dik half uur nog die 2 bouillondingetjes bijgevoegd. Je proeft zelf maar of je dit nodig vindt of niet... In elk geval: vuur laag en laten sudderen hé!

Smakelijk!