Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

zaterdag 27 augustus 2011

Gehaktmuntspiesjes met Aioli



Vanavond nog es volk over de vloer, dus de ideale gelegenheid om nieuwe hapjes uit te proberen en deze is gewoon een schot in de roos! Iedereen was het erover eens: de smaak zat perfect :-) En geloof me vrij, deze eters zijn wat gewoon en zelf supergoeie koks waar ik nog veel van kan leren, dus een complimentje van hen doet me extra deugd :-)
Jan stak mijn vergetelheid van in maart wel een paar keer door, maar hij mag dat :-S Ach, het is eigenlijk allemaal zo begonnen: elk jaar is er een reünie met de ex-collega's uit Frankfurt en dit jaar nodigden de Belgen uit (volgend jaar is 't aan de Engelsen *whoop whoop*) en de eerste brainstormsessie was bij Jan en Sabine thuis. Hij had er me es een mailke voor gestuurd en ik was 't vergeten in mijn agenda te schrijven. Zit ik dus een avond, lekker gezellig te keuvelen en krijg ik plots een oproep van hem. Mijn eerste reactie was 'huh?', waarna meteen een 'fuuuuuuuuuuuuuck!' volgde! Ik neem dus op en vraagt ie me waar ik zat omdat de aperitief al bijna op was. Met een piepstemmetje zei ik 'Cairo.....'
Hopelijk heb ik het vanavond een beetje goedgemaakt :-S Blijven doorsteken zal ie wel doen, maar 't is hem vergeven, want 't is gewoon een plaagstaart!

Ingrediënten:
Balletjes: 500 gr rundsgehakt, 1 ei, 2 teentjes look, 1 tl kaneel, 2 tl komijn, bosje verse munt
Aioli:  3 el Griekse yoghurt, 3 el mayo, 2 geperste teentjes look

Rollen maar!
- Alle ingrediënten voor de balletjes (behalve de munt) in een pot kieperen, goed kneden en balletjes van draaien. Ik heb wel half rund half varkensgehakt gebruikt dat al gekruid was. Anders misschien best nog wat bijkruiden met peper&zout. En gezien komijn niet mijn favoriete kruid is, heb ik het recept niet op de letter gevolgd en gewoon ongeveer evenveel komijn als kaneel gebruikt. En ik heb er een klein beetje, echt niet veel gedroogde munt aan toegevoegd ook.
- Pan met olijfolie verhitten, balletjes in 10 minuutjes rondomrond laten bruinen en daarna laten afkoelen op een keukenpapierke, zodat de olie wat weggeslorpt wordt.
- Bolleke pakken, blaadjes munt nemen en er een tandenstoker doorprikken.
- Aioli maken: Ach, hoe makkelijk kan 't zijn, weer alles in een kommeke kieperen, goed mengen et voilà!

Bron: http://www.mijnreceptenboek.nl

donderdag 25 augustus 2011

Brigandsteak



Ipv. af te vallen ben ik 200 gr bijgekomen :-S Gezien het op mijn eentje te lastig zal worden, heb ik deze middag mijn eerste afspraak achter de rug bij Bodystyling :-) Volgende week dinsdag mijn eerste oefeningen en ozon :-) en dan bergaf met die kilo's!! Had wel niet verwacht dat ik vandaag al op de weegschaal zou moeten staan... Dus had ik voor deze middag nog een stevige maaltijd gepland :-S Ach ja, vanavond gaan lopen met Nancy, dus hopelijk brengt dat opnieuw wat evenwicht :-)
Was deze voormiddag naar de winkel geweest en wou het receptje 'Kip à La Chouffe' maken... Maar de kip zag er, naar mijns inziens, niet wauw uit en geen La Chouffe... Het is dus een biefstuk en Brigand als bier geworden. Jaja, zelfs wanneer je inkopen doet om een receptje te maken, moet je al es creatief kunnen zijn ;-)

Ingrediënten:
Biefstuk, flesje Brigand, beetje room, champignons, ui

How to...
- Biefstuk braden, gesnipperde ui en plakjes champignons eraan toevoegen.
- Als uw ui glazig is en uw champignons gekrompen zijn, er het bier bijkletsen
- Ondertussen mijn afwas gedaan en wat opgeruimd, maar denk dat het een 20-tal minuutjes heeft staan inkoken. Dan wat room erbij (jaja, geen heel fleske meer zoals vroeger... calorieën toch een beetje proberen te beperken hé) en nog verder laten indikken.

zaterdag 20 augustus 2011

Currykip met Bloemkool & Mosterd

Ja, 'k weet 't... Gezegd dat ik er 5 kilo afwil en dit is nu opnieuw niet bepaald een caloriearme maaltijd te noemen... Ik doe dan ook aan lange termijn planning en bovendien vraagt een zaterdagavond wel om een stevigere maaltijd ;-) Normaal gezien ging ik vandaag toch alleen maar brol gegeten hebben op Pukkelpop, dus ik mocht van mezelf best iets 'voller' eten vanavond.
Mezelf wel gekloot met 'magerdere' room te gebruiken... Ik wist wel dat die moeilijker bindt, dus ik had die tussenslag genomen... Uiteindelijk wel gelukt ze, maar had mijn bloemkolen normaal gekookt, maar doordat die saus te lang heeft moeten opstaan, waren ze, laten we zeggen, meer dan zacht genoeg :-S Ach ja, al doende leert een mens altijd bij hé! Wel al 200 gr af (wie het kleine niet eert...), morgen ga ik klein toerke lopen (ipv de vooropgestelde 5 km *sorry S.!* die ik voorlopig links laat liggen omwille van mijn rug)
Btw, gisteren cinemake gedaan: Schellebelle 1919 en 't is een aanrader! Ok, het is geen ijzersterk verhaal en de acteerprestaties zijn niet altijd top, maar hij grijpt je gewoon aan! Herinneringen aan de verhalen van mijn oma kwamen boven. Het is ook de eerste keer dat ik een film ga zien, waarbij niet iedereen opstaat zodra de aftiteling begint... De hele zaal bleef gewoon zitten en even bekomen.
.
Ingrediënten:
Bloemkool, kipfilet, 1 teentje look, 1 sjalotje, room, curry, 1.5 tl mosterd, 1.5 tl honing
.
Get ready!
- Bloemkool in roosjes snijden en beetgaar koken.
- Kipfilet in blokjes snijden, kruiden met peper&zout en curry, en bruin bakken in je pan
- Ondertussen sjalotje snijden en teentje look fijnhakken en eraan toevoegen
- Als uw bloemkool ok is, afgieten en die er ook bijkletsen en even laten aanbakken
- Room, mosterd en honing toevoegen en even laten inkoken

Bron: brutsellog.nl

donderdag 18 augustus 2011

Quiche met Tonijn

 Nieuwe doelstelling: Tegen mijn verjaardag, november dus, 5 kilo eraf! Tijd zat, maar ik wil dat dan ook op 't gemak doen... Ondertussen al opnieuw beginnen sporten en dan wat mijn eetgewoontes aanpassen, niet drastisch, gewoon a new way of life proberen te vinden... Een echt dieet wil ik niet, want dat geeft toch alleen maar een jojo-effect en 't is natuurlijk de bedoeling dat ze eraf blijven hé :-) Dus gewoon kleine aanpassingen in mijn voeding zoals iets meer olie gebruiken ipv boereboter, lightmayo ipv gewone mayo, ... EN 't belangrijkste... stoppen met eten als je genoeg hebt. Allemaal kleine dingetjes, maar veel kleintjes maken veel hebben ze me altijd verteld :-)
Dus ja, dit gerechtje lijkt nu niet meteen een dieetgerecht en dat is het ook helemaal niet :-S Maar ik blijf dus wel lekker eten :-) Want anders *ik ken mezelf* loop ik binnen de kortste keren naar 't frietkot om vettigheid en daarna naar de nachtwinkel om een zak chips, fret ik de rest van mijn frigo uit en is alle moeite voor niets. Vermijden dus. Kleine aanpassingen, zoals iets minder vette room dan voorheen geeft dan wel niet stante pede resultaat, maar ik doe aan lange termijn planning :-)
.
Ingrediënten:
Bladerdeeg, 2 eieren, 20 cl room, blikje tonijn, 1/3 courgette, overschotje parmezaan, peper&zout
.
Nie moeilijk:
- Taartvorm nemen en er het bladerdeeg inleggen (ik laat er altijd dat boterpapier tussenzitten, want dan haal je hem achteraf supermakkelijk uit de vorm zonder uw vingers te verbranden)
- In een kom de rest van de ingrediënten goed mengen en op het bladerdeeg gieten
- Klein halfuurtje in de oven op 200°

woensdag 17 augustus 2011

Zuiderse Tomatensoep


Jaja, lijkt een nogal winterse foto hé... En dat midden augustus! Soit, gisteren de hele namiddag testen en sollicitatiegesprek gehad, thuisgekomen en wist niet meteen waar ik zin in had, dus effe in mijn frigo & voorraadkast kijken, lijstje met receptjes die ik nog wou uitproberen ernaast gelegd en deze kwam eruit!
En goed dat het een rapke was, want daarna aansluitend met the girls naar 't Parkkaffee!
Heb dit recept gevonden op de site van Soubry en het heet wel 'tomatensoep', maar zo veel tomaat vind ik er niet aan :-S Recept was ook enkel uien en aardappelen, maar ik heb er nog wortelen aan toegevoegd, want die moesten dringend op. Ik had het eigenlijk gewoon bijgehouden omdat ik doorgaans alle ingrediënten in huis heb, dus makkelijk in geval van geen tijd om boodschappen te doen :-) Bovendien is rozemarijn één van mijn favoriete kruiden, dus lekker soepje, dat ik zeker nog ga maken!

Ingrediënten:
2 uien, 300 gr aardappelen (ik wel minder gebruikt, omdat ik erbovenop ook een 200-tal gram wortelen heb gebruikt), 2 el tomatenpuree, bouillonblokje, 1 el rozemarijn, peper&zout

How to...
- Gewoon alles in uw soeppot smijten, even laten stoven en het water erbij kletsen.
- 20 minuutjes laten koken en mixen!

zaterdag 13 augustus 2011

Stoofpotje van Kip in Hoegaarden



Wat voor een weer is dit nu toch? Zomer mijn botten! Tijd voor een meer winters gerechtje dus! Perfekte kost om een zaterdagavond in te zetten :-) Morgen een rustig dagje en dan maandagnamiddag hapjes & drankjes bij Katleen. Hopelijk is het weer al wat opgeklaard tegen dan, zodat we allemaal kunnen genieten van haar gezellig tuintje!

Ingrediënten:
Kipfilets, 2 flesjes Hoegaarden, 4 wortelen, 2 uien, 1 el mosterd, bloem, tijm, laurier

Let's get started!
- Kip in blokjes snijden, peper&zout en bruin bakken in wat boter
- Uien fijnsnijden, er aan toevoegen en wat bloem over het geheel strooien
- Als de kippeblokjes bruin en de uien glazig zijn, er het bier aan toevoegen.
- Daarna de wortelschijfjes, mosterd, tijm en laurier erbij.
- Volgens het recept dat ik gevonden had, moest je een boterham bestrijken met mosterd ipv zoals ik er gewoon een eetlepel in te kwakken, maar had enkel pistolets liggen... dus ik heb er nog wat maizena aan toegevoegd om de saus wat te laten indikken.
- Dik half uur laten stoven op een zacht vuurtje.

zondag 7 augustus 2011

Pasta met Venkel en Dille

Heb mezelf weer wat aangedaan ze! Het wordt tijd om mezelf es af te vragen wat het verschil is tussen impulsief zijn en een beetje getikt zijn :-S
Exact 1 week dus opnieuw beginnen lopen, ging supergoed, wel maar 't toerke van de blok, wat ong. 1.5 km is, maar toch. 2e keer iets minder vlot, maar dezelfde tijd, dus no panic. Dan weest lopen met Nancy en ook dit ging verbazend goed! Volgens haar was de toer 3.5 km lang, dus ik was onder de indruk van onszelf :-) Las ik vannacht een berichtje van haar dat ze het met haar auto heeft afgereden en het maar 2.7 km was. Nu ja, op zich niet erg natuurlijk.... Ware het niet dat ik ondertussen heb gezegd aan iemand, die de 5 km al goed in de benen heeft, dat ik binnen exact 2 weken een loopwedstrijd van 5 km ging meelopen met hem :-S Beginnen trainen zou je kunnen zeggen... ja, inderdaad... da's waar... ware het niet dat ik van de chiropractor niet meer dan 20 km per week mag lopen en ik vandaag al een vermoeide rug heb van de Lokerse Feesten gisteren :-S
Daarbovenop is die wedstrijd om 10h30 's morgens, daags na Pukkelpop (en daags voor mijn tripje naar Amsterdam met Carla) Iemand EHBO-cursus gevolgd, want ik vermoed dat ik een beetje dood zal zijn :-S
Desalniettemin ga ik ervoor, heb dat nu gezegd, en het zal me lukken! Ik geloof erin! Ok, ik zal niet als eerste over de streep lopen, maar zal voor mezelf geen slechte prestatie neerzetten! I can do it!!!
Dus laat ik als een echte sportvrouw al beginnen met aangepaste voeding! Pasta dus! Eten alle sportmensen dat niet? (Zal wel niet met roomsauskes zijn dan, maar ja, ik ben er dan ook nog gene hé! lol)



Ingrediënten:
Pasta, venkel, gele paprika, 2 teentjes look, kipfilet, room, citroen, dille

En dan...
- Pasta koken
- Venkel en gele paprika fijn snijden en 5 minuutjes laten stoven in wat olie. Ondertussen look fijnsnipperen en erbij kieperen.
- Kip in hapklare blokjes snijden, er ook bijdoen en nog een 10 minuutjes laten stoven. Peper & zout niet vergeten ;-)
- Room erbij, halve citroen uitpersen erboven en nog flink wat dille erbij. Even laten indikken en klaar!

Bron: brutsellog.nl. Zij het opnieuw lichtjes aangepast natuurlijk. Oorspronkelijk recept is met zure room, maar ik heb gewone gebruikt.

maandag 1 augustus 2011

Paprikagoulash

Dit is een perfect gerechtje om op zondag in uw keuken te staan pruttelen :-)



Gisterennamiddag trouwens es afgesproken met Chavdar, een ex-collega van mijn 6 maanden in Brussel. Nu ja, niet zomaar een ex-collega, maar de enige collega die me daar aan 't lachen kon brengen. Nu ik gehoord heb wat daar sedert mijn vertrek allemaal is gebeurd, ben ik er niet rouwig om dat ik er niet meer werk, niet dat ik er voorheen rouwig om was hoor, maar nu NOG minder :-) Maar 't was supergezellig: terraske & veel bijtetteren. Just the way I like it!

Straks naar Marlies, ik zorg voor de goulash, zij zorgt voor frietjes & sla, samen lunchen, Aaron zijn tukje laten doen en dan hop, naar de speeltuin in 't Parkkaffee.

Ingrediënten:
750 gr runderstoofvlees (nu ja, ik heb kalf gebruikt, want dat stond in promo ;-)), 3 middelgrote uien, 5 teentjes look, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 groene paprika, 200 gr spek, 1 klein blikje tomatenpuree, 2 el paprikapoeder, 2 laurierblaadjes, 1 tl rozemarijn, 1 flesje donker bier

Mmmm.....
- Voorbereiding: vlees in niet al te kleine brokken snijden, ui in halve ringen snijden, look snipperen, paprika's in smalle reepjes snijden
- Olie & boter in uw pan en uw vlees bruin bakken en uit de pan halen
- Het spek in het overgebleven braadvet uitbakken, ui toevoegen en glazig laten worden.
- Look kort laten meebakken, tomatenpuree en al je kruiden erbij kappen en nogmaals kort laten meebakken.
- Blussen met het bier en opnieuw aan de kook brengen. Vlees terug in de pan, deksel erop en 3 kwartier laten sudderen.
- Paprika's erbij en nog kwartierke laten verdersudderen.
In het recept spraken ze van maizena te gebruiken om uw saus te binden, maar ik heb er nog een klein beetje water aan toegevoegd om meer saus te hebben :-S