Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

vrijdag 29 juli 2011

Gehaktbroodje Suisse

Dit vind ik nu zo leuk aan gehakt... Je kan er alle overschotjes inkieperen en je komt steeds tot een ander EN lekker resultaat :-) En deze zal een goeie fond leggen, want straks gaan chillen in 't Parkkaffee, gezellig aan 't kampvuur gaan zitten.
Vandaag wel geen geluk gehad... Had in april/mei een megamooi kleedje zien hangen, maar had mezelf opgelegd geen nieuwe kledij te kopen, zolang ik zonder job zit. Ging in 't begin van de solden es gaan piepen en ja hoor... 't hing er nog en dan nog wel in mijn maat! Weekje later nog altijd, nog weekje later nog altijd,... Maar ik wachtte op -70%.... Ga ik vandaag nog es kijken en natuurlijk weg! Grrr.... Heeft niet mogen zijn! Natuurlijk wel een ander kleedje gezien, écht prachtig, helemaal mijn stijl en mezelf beloofd dat van zodra ik een contract teken, dat ik erom mag! Kindjes krijgen ook nieuwe kledij voor het nieuwe schooljaar hé, dus ik mag ook iets nieuws voor mijn eerste werkdag! :-)



Ingrediënten:
Gehakt, gekookte ham, belegen kaas, spek, geraspte kaas, nootmuskaat

Stroop je mouwen maar op!
- Gehakt in een kom kletsen, indien nodig bijkruiden met peper&zout, en de blokjes ham, kaas en nootmuskaat toevoegen en lekker vettig kneden om er een gehaktbroodje of zoals ik, een beetje groot uitgevallen hamburger van te maken
- Omwikkelen met de reepjes spek en in een ovenschaal leggen
- Beetje geraspte kaas over en hop voor een halfuurtje de oven in!

dinsdag 26 juli 2011

Bieflapje met Geitenkaas



Zondagavond had ik nog es die lekkere pasta met gehakt & geitenkaas gemaakt... Natuurlijk nog geitenkaas over, dus op zoek tussen mijn 'to do-receptjes' naar nog iets met geitenkaas hé! Dit was er normaal eentje voor op de bbq, maar wegens gebrek daaraan, maar in de oven gepropt :-)

Vanavond naar de avant-première van Super 8 in de Decascoop! Vriend van me heeft tickets gewonnen en ik mag mee :-) Al gevraagd of ik mijn rode loper-schoenen hiervoor mag aantrekken, maar ik heb blijkbaar al naar teveel films gekeken! Haha! Weet ik veel :-S Maakt me eigenlijk ook niet uit, ziet er een goeie film uit en het gezelschap is goed. Ik zal mijn rode loperschoenen maar in hun doos laten :-) en het enige kledingstuk aantrekken dat ik in de solden heb gekocht! Jaja, ben flink geweest, me maar laten gaan voor 10 euro! Goed hé :-) Gisteren ook al de hele dag in rondgelopen, vandaag alweer, kwestie dat 't zijn geld opbrengt hé!

Ingrediënten:
Biefstuk, geitenkaas, honing, tijm

How to...
- Biefstuk insnijden als een envelopje en er de geitenkaas in proppen
- Kruiden met peper&zout, tijm en de honing erover.
- Nog wat olijfolie erover en een dik kwartier de oven in (ik heb hem maar 1 keer halverwege bedruipt en er hem 20 min. ingestoken en vond dit net ietske te ver en aan de uiteinden een heel klein beetje te droog, daarmee, volgende keer 5 minuutjes minder en een paar keer meer bedruipen met de olie)

maandag 25 juli 2011

Komkommersoep

't Leven kan toch mooi zijn hé, maar 't is wat je ervan maakt! :-) Dit weekend mij volledig uitgeleefd in Bobbejaanland, gerelaxed in 't Parkkaffee, oude tradities voortgezet met de oude bende van de studententijd op de Gentse Feesten en het weekend afgesloten met een cinemake :-) Trouwens ook huisje vol dit weekend! Ik hou wel van gasten in huis, maar deze keer kwamen ze redelijk onverwacht en bijgevolg was ik ook niet écht voorbereid :-S Anders altijd genoeg eten in huis voor een heel leger, maar met diene feestdag en Bobbejaanbezoekje op vrijdag, was mijn frigo nagenoeg leeg :-S Vandaag dus maar soepje gemaakt, is snel en smaakt iedereen altijd!



Ingrediënten:
3 ongeschilde en gewassen komkommers, 3 grote uien, 1 aardappel, 2 kippebouillonblokjes, peterselie, 1.5 l water.

Mmmm....
- Uien grof snijden en stoven in wat boter
- Komkommers (ongeschild: vitamientjes & mooie groene spikkeltjes in je soep) grof snijden en ook even laten aanstoven.
- 1.5 liter water en je bouillonblokjes erbij kappen en een kwartierke laten koken
- Mixen en gehakte peterselie erbij.

Bron: googel je komkommersoep, dan kom je bovenstaand recept eigenlijk overal tegen.... Ze claimen het allemaal als van hunzelf, maar dat zou maar al te toevallig zijn, niet? Nu ja, ik heb er wel een klein beetje aan gesleuteld... Gezien de rest van mijn keuken als niet bekend staat om 'light' te zijn, hou ik mezelf eraan geen room (of melk) in mijn soep te gebruiken. Omdat ik bang was dat ie dan misschien iets te waterachtig zou worden, er een aardappel aan toegevoegd en 1.5l ipv. de 2l waarvan elk ander recept spreekt. Volgende keer opnieuw zo :-)

dinsdag 19 juli 2011

Gnocchi met Rucola

De zomer van 2011 wordt blijkbaar de zomer van de festivals & concerten! Vroeger (lees 16-18 jaar) deed ik dit elk jaar, maar dan is dat om een onduidelijke reden eigenlijk een stille dood gestorven... Maar dit jaar heb ik ze opnieuw herondekt! De 'zomer' is al goed ingezet met Prince en Werchter Classic. Tickets van Pukkelpop zijn ook al op zak en in 't najaar naar George Michael. En nu ook binnen een paar weken naar de Lokerse Feesten! Nog nooit naartoe geweest, maar de acts zijn ok en 't gezelschap is ook niet slecht (lol), dus kan niet mislopen hé!
Gisteren wel weer een prachtige film gezien, op en top snotterfilm wel :-S Als zelfs ik kraak en zakdoekskes nodig heb, dan mag je 't écht een bleitfilm noemen. Miljairde. Voor de geïnteresseerden: Er komt een vrouw bij de dokter. Weze gewaarschuwd ;-) Dus tijd voor wat comfortfood :-)


Ingrediënten:
Gnocchi, rucola, basilicum, room, hamblokjes

How to
- Pasta koken natuurlijk
- Ondertussen uw rucola fijnhakken
- Omwille van afwasredenen heb ik deze keer gewacht tot mijn pasta gekookt was, afgegoten, in dezelfde pan teruggekieperd en daar mijn room bijgekletst.
- Fijngehakte rucola erbij, redelijk rijkelijk basilicum aan toegevoegd, peper&zout, nog wat overschotje hesp die in mijn frigo lag fijngesnipperd en erbij gedaan (wel helemaal op 't laatste, want toen ik proefde, miste het nog iets, dus es in mijn frigo gekeken hé ;-) en dan vergeten nieuwe foto te nemen :-S).
- Even laten opwarmen, af & toe es roeren, dat alles goed mengt en klaar is kees!

donderdag 14 juli 2011

Provençaals Kalfsgebraad

Ach, met deze heb ik écht wel 't wiel niet uitgevonden ze, maar terwijl ik op zoek was naar nieuwe receptjes, kwam ik deze (nu ja, wel beetje aan gesleuteld natuurlijk ;-)) tegen op keukentips.nl en dacht bij mezelf dat het al kweetnie hoe lang geleden was dat ik zoiets nog had gegeten! Ok, ik deel dit blogje dan wel de buitenwereld, maar in eerste instantie is dit nog altijd voor mezelf, zodat ik, bij gebrek aan inspiratie, maar es hoef te scrollen hierin en meteen een overzicht krijg van al wat ik lekker vind :-)

Gezien zo'n schotel nu wel wat veel is voor 1 persoon (en mijn diepvries goed gevuld is), nog es Marlies uitgenodigd... en er een rustig filmavondje van gemaakt. VijfTV dient dit doel goed :-)
En weet je wat ik de max vond... Het doet me deugd dat mensen zich thuis voelen in mijn appartementje. En besefte 't plots... Als iemand uit zichzelf uw hotelslippers weet te vinden en aantrekt en de tafel zet, zonder maar te vragen waar 1 iets ligt, daarna es haar facebook gaat checken op uw pc (ja, ze was hier al vroeger), dan... dan voelt iemand zich écht thuis bij u. En ok, zij is nu écht wel een goede vriendin waar ik veel mee optrek en als ik bij haar thuis de laatste cola light uit de koelkast heb genomen, ga ik ook zonder nadenken gewoon naar de kelder om de frigo opnieuw aan te vullen. Maar toch, 't gaf me een warm gevoel :-)



Ingrediënten:
Kalfsgebraad, 2 tomaten, 2 paprika's (ik heb nu toevallig een rode en een gele genomen), 1 kleine aubergine, 1 courgette, 2 uien, 3 teentjes look, tijm, majoraan, basilicum, provençaalse kruiden en een blik tomatenblokjes (ik neem meestal die van Elvea - Tomatenblokjes Arrabiata)

Lijkt meer werk dan het is ze...
- Kalfsgebraad kruiden met peper&zout, tijm en majoraan, toeschroeien in de pan, uit de pan nemen en even apart houden
- Alle groentjes snijden en in je pan kieperen om te stoven
- Basilicum en nog wat provençaalse kruiden erover
- Zo'n pot tomatenblokjes bijkieperen en omroeren
- Vlees er terug op en 20 minuutjes onder gesloten deksel en op een laag vuurke laten pruttelen.

maandag 11 juli 2011

Gratin van Kabeljauw met Courgette

Weer een superleuk weekend achter de rug! Vrijdag in de vooravond naar 't Parkkaffee geweest, zaterdag naar Werchter Classic en gisterenavond naar de film. Voor diegene die nog een cinemake gepland hebben binnenkort: 'A Separation' is echt een aanrader! Wel niet zo'n happy film en ik ben ene die daar dan nog lang mee rondloopt, maar is echt wel goed. Blij dat mijn gezelschap me deze voorschotelde :-)
Was eerst van plan om deze gisterenavond te maken, maar door tijdsgebrek is het wat anders geworden... dus keek al uit naar vanavond, want leek me op papier een goeike en ja hoor... 't heeft me niet teleurgesteld :-)



Ingrediënten:
Kabeljauw, courgette, rode ui, citroen, room, provençaalse kruiden, muskaatnoot, paneermeel, geraspte kaas

En dan...
- Schijfjes courgette en ringetjes ui even aanstoven in wat olijfolie. Kruiden met wat peper & zout.
- Groentjes in een ovenschaal doen, bestrooien met de provençaalse kruiden en je vis erop leggen.
- Room in je pan, wat citroensap erbij en wat muskaatnoot erover en klein beetje laten indikken.
- Je saus over je vis gieten en bestrooien met wat geraspte kaas en paneermeel.
- Klein halfuurke de oven in.

Bron: meersmaak.blogspot (wel lichtjes aangepast, Katrienversie dus ;-))

zondag 3 juli 2011

Broodje Kip met Kaas & Oregano

Deze namiddag naar de babyborrel geweest van Jo & Peter hun tweeling. Leuke namiddag gehad dus :-) In 't zonneke, drankske, omringd door toffe mensen, ... Nice nice nice :-)
Ervoor kwam Carla eerst tot hier en jajaja, natuurlijk gezegd dat ik voor iets kleins zou zorgen voor te eten. Dit is er nog eentje die ik gevonden had op die site van brutsellog.nl, zij het lichtjes aangepast, wegens niet alle nodige ingrediënten in huis, maar maakt niet uit, zo was ie naar mijn smaak lekker en ben niet zo heeeeeel erg zot van zure room, heb dat trouwens ook nooit echt in huis, en de overschot zou toch maar zijn eigen leven beginnen leiden in mijn koelkast, dus volgende keer maak ik dit net op dezelfde manier (wel iets meer oregano erbij doen de volgende keer, want dit had nog iets meer mogen doorsmaken voor mij)


Ingrediënten:
Broodje (volgens Brutsellog ciabatta, ik heb van die Italiaanse Bollen gebruikt), kipfilet, jonge kaas, cheddar en oregano

Niet veel uitleg nodig hé eigenlijk...
- Kipfilet bakken in boter en daarna in kleine reepjes, blokjes, .... snijden
- Broodje doormidden snijden en dan beleggen met achtereenvolgens kaas, kip, oregano en nog wat kaas.
- Nog even in uw oven plooien zodat de kaas lekker smelt en smullen maar!

vrijdag 1 juli 2011

Curryhapje



Dit was Annelies haar favoriet aperitiefhapje tijdens het verplicht proeven van mijn nieuwe probeersels vanavond. Persoonlijk vond ik deze ook wel lekker, es een ander smaakje, leuke afwisseling, maar vind eigenlijk dat ik enkele andere heb die NOG lekkerder zijn.... Maar voor elk wat wils hé!
Gelukkig had ik niet al te veel koriander gebruikt, want toen ik vertelde wat erin zat, kwam ik te weten dat mijn proefkonijntjes hier allebei niet zoveel van hielden... Ze vonden dat de koriander een subtiele toets gaf, maar niet doorsmaakte en het zo perfect was! Oef! :-)

Ingrediënten:
Bladerdeeg, aardappel, courgette, curry & koriander

En dan...
- Uw aardappel (ik had hem al gekookt) en uw restje courgette in piepkleine stukjes snijden
- Even aanbakken in olijfolie en er uw kruiden bijkappen naar wens
- Uw bladerdeeg openleggen, vulling erin en maar kleine 'pakketjes' maken hé!
- Kwartierke de oven in!