Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

donderdag 30 juni 2011

Bladerdeeghapje met Geitenkaas & Champignons

Vanavond Annelies en Sophie over de vloer gehad! Een supergeslaagde en gezellige avond! Echt zo'n avond waarbij de tijd voorbijvlogen is! Was alweer veel te lang geleden, dus we hebben al meteen een volgende keer afgesproken, want anders duurt het toch weer veel te lang... En dat willen we natuurlijk niet :-)

Voor het hoofdgerecht op zeker gespeeld, want Annelies is en blijft één van mijn inspiratiebronnen en wou het niet verknallen hé ;-) (Van haar is die jummie jummie spinaziesoep), maar een avondje zonder iets nieuws uit te proberen, da's moeilijk hé voor mij... dus ze waren proefkonijn voor een aantal aperitiefhapjes... Annelies vond dat curryhapje het lekkerst, maar zowel Sophie als ikzelf vonden deze het lekkerst, dus deze heeft de blog gehaald! Bij deze...



Ingrediënten:
Bladerdeeg, geitenkaas, champignons, rode ui, tijm

Let's get started!
- Champignons in fijne plakjes snijden en ui snipperen. Even aanbakken.
- In een kommeke uw champignons en ui mengen met de geitenkaas, bestrooien met wat tijm en es goed dooreenroeren
- Bladerdeeg openleggen, lepelke van uw mengsel erin en bladerdeeg dichtvouwen.
- Ik weet dat de meesten hier dan wat ei oversmeren voor een mooi kleurke, maar ik vind dat zonde van de rest van dat ei, dus ik smelt gewoon een klein beetje boter en lepel er dat wat over
- 15 à 20 minuutjes de oven in

Bron: http://www.recepten-company.nl

dinsdag 28 juni 2011

Peperkoeken Stoofpotje



Dit is er eentje van tante Conny.... Ooit es daar gegeten, ik schat wel 20 jaar geleden. Ze had het recept uit een tijdschrift gehaald. Een tiental jaar geleden had ik daar zin in, herinnerde me nog dat mijn ma haar het recept had gevraagd, dus es gesnuisterd in het hoekje in de keuken waar mijn moeder alle recepten bewaart (waarvan ze in al de tijd dat ik thuis heb gewoond er wel nooit een heeft uitgeprobeerd, maar soit). Dus hierbij een receptje uit mijn archief, gezien ik door het mooie weer hier en Berlijn, Turkije en het superleuke reünieweekend met de ex-collega's waarmee ik samengewerkt heb gedurende 2 jaar op een project in Frankfurt, nog niet veel van 'nieuwe receptjes uitproberen' in huis is gekomen deze maand :-S
Het reünieweekend was trouwens super! Het deed zoooooo'n deugd om iedereen terug te zien. Gezien we tijdens de week allemaal in hetzelfde hotel verbleven en wij zo niet alleen werktijd, maar ook onze vrije tijd deelden, waren dit veel meer dan collega's en dat voel je nu nog altijd... die band. Bij het afscheid toch een traantje moeten wegpinken ze... Maar we kijken al uit naar volgend jaar, naar de volgende reünie! Vorig jaar nodigden de Duitsers uit, dit jaar nodigden wij, de Belgskes uit, volgend jaar hebben de Engelsen al toegezegd om uit te nodigen... Gezien zij allemaal heel verspreid wonen is er nog geen plaats afgesproken, maar het ziet er naar uit dat het misschien wel es Cambridge zou kunnen zijn... bij David. Nu ja, weet je, uiteindelijk maakt de plaats zo veel niet uit hoor... als we maar allemaal nog es samen zijn! Da's wat telt!

Ingrediënten:
1 kg kalkoenfilet, 2 sneetjes peperkoek, 2 uien, 1 wortel (ikzelf doe er wel altijd iets meer bij), 2 el mosterd, 2 el rode bessen gelei, 1 el suiker, 1 el azijn, 1 flesje donkerbruin bier, boter, tijm, laurier, muskaatnoot, peper&zout

How to...
- Voorbereiding: kalkoen in stukken snijden, ui snipperen en de wortel in dunne schijfjes snijden
- Kalkoenbrokjes braden in een flinke noot boter.
- Ui, wortel en suiker erbij en even roerbakken
- Kruiden met peper&zout, tijm en laurier. Azijn en donker bier erin kappen.
- 1 peperkoek bestrijken met mosterd en één met de gelei en op het vlees leggen.
- Deksel op de pot en een klein uurke zachtjes laten stoven
- Omscheppen zodat de peperkoek uit elkaar valt en eventueel nog wat bijkruiden met nootmuskaat

woensdag 22 juni 2011

Geuzekoekjes met Witlof

Vanavond Marlies & Katleen over de vloer gehad! 't Klopt niet dat ze allebei al weg zijn en het nog maar half acht is :-S Katleen had vanavond examen van de avondschool en had gevraagd of ik thuis was, zodat ze even kon binnenwippen na haar werk en voor haar examen, dus tja, je kent me ondertussen al... gevraagd of ze niet bleef eten en dan vanzelfsprekend ook Marlies gevraagd :-) Maar door zo vroeg te eten en zij al weg zijn, klopt 't uur zo niet... :-S Dus... sebiet es kijken om nog plannen te maken voor vanavond!
Maar dus weer een nieuwke uitgeprobeerd... had 't gevonden op madamezsazsa.blogspot.com, superleuke site trouwens! Moet je ook es uitpluizen!

Ingrediënten:
Gehakt, witlof en geuze

Supersimpel...
- Gehaktballetjes maken van je gehakt (bijkruiden indien nodig natuurlijk), platdrukken en mooi bruin bakken in boter
- Witlof losmaken, bij uw vlees kieperen en een flesje Geuze bijkappen
- Even deksel op de pot tot 't witlof geslonken is en dan nog effe alles laten stoven tot 't klaar is!

Helaas was ik te laat om een foto te nemen...

dinsdag 21 juni 2011

Pizza met Courgette & Munt

Turkije was precies wat ik had gehoopt! Megarustig braadkip spelen overdag en 's avond ons aperitiefke. Normaal gezien als ik terugkom van reis, snak ik altijd naar een goei stuk vlees en lijk ik de eerste dagen onverzadigbaar, maar deze keer niet.... Zo lekker gegeten daar... Ben al veel naar Turkije geweest, maar de keuken van dit complex was niet te vergelijken met de voorgaande, zelfs niet met de beste hotels! Dus tijd om dit vegetarisch receptje es uit te proberen!
Als ik ergens pizza bestel ga ik steevast voor iets Hawaï-achtigs... zolang er maar ananas op ligt, en 't liefst in combinatie van ham, paprika en look... Dit receptje is dus allesbehalve zoiets... maar ik zag hem op Brutsellog en wist meteen dat dit compleet mijn ding zou zijn! En ja hoor, 't heeft zijn belofte ingelost :-)



Ingredïenten:
Pizzabodem, tomatensaus, courgette, mozarella, munt, geraspte Parmezaan

En dan...
- Oven voorverwarmen op 180°
- Pizzabodem bestrijken met de tomatensaus, bedekken met eerst flinterdunne schijfjes courgette en daarna met mozarella, munt over strooien en afwerken met wat geraspte kaas.
- 20 minuutjes hop de oven in.

vrijdag 10 juni 2011

Broccolisoep



Een beetje aan 't zeuren, want heb die vanavond niet vers klaargemaakt, maar netjes ontdooid en opgewarmd uit de diepvries :-S Pistoleeke met een laag goeie boter bij en dit is een godenmaal! -Voor mij althans -
Dit receptje is er eentje van Vincent en is bijgevolg ook een beetje een ode aan hem, want het contact tussen ons staat precies wel op 't laagste pitje ooit :-S Tijd om daar verandering in te brengen... na mijn vakantie naar Turkije... Morgen weg voor een weekje! Jihaa! Maar eerst vanavond nog op stap met de meiden! Wel proberen verstandig te zijn hé vanavond, anders bekoop ik 't morgen... En moet eigenlijk nog veel doen morgen :-S
Btw... ik ben trots op mezelf deze week! Er geweest op een moeilijk moment voor een vriendin en mijn ouders supergelukkig gemaakt. En o ja, nog een vriend verrast met een extraatje. Heb 't gevoel dat het tij aan 't keren is voor mij. Wordt es tijd hé ;-) Soepke slurpen dus...

Ingrediënten:
4 grote uien, 1 broccoli van ong. 500 gr, 1 el Italiaanse kruiden, 1.5 l water, 2 Knorr vleesbouillonblokjes en 2 Maggi groenten met kruiden bouillonblokjes

En dan...
- Uien fruiten en er daarna de roosjes broccoli aan toevoegen
- Giet er een scheutje water bij en laat het een tiental minuutjes met gesloten deksel sudderen tot de broccoli een beetje zacht is.
- Voeg er dan 1.5 l water , alle bouillonblokjes en een afgestreken eetlepel Italiaanse kruiden aan toe.
- Alles laten doorkoken tot de broccoli volledig zacht is
- Mixen & klaar!

Met dank aan Vinnie dus!

dinsdag 7 juni 2011

Tagliatelli met Serrano & Tomaat



Was weer restjesavond :-) Had eigenlijk gedacht om vorige donderdagavond mijn restjes op te maken, gezien ik de vrijdag naar Berlijn vertrok, maar Carla kwam al slapen om samen naar de luchthaven te kunnen gaan en wist dit eigenlijk wel, maar had de link niet gelegd met mijn frigo :-S Goe bezig...
In elk geval: Berlijn is een aanrader! Heel diverse stad, superveel te zien, maar eigenlijk ook wel een 'donkere' stad... Ofwel ben ik zo iemand die me dat allemaal te veel aantrekt... Je kent de geschiedenis wel, maar hier wordt je écht geconfronteerd met alles. Zo veel doden, families uiteen gerukt, enz. Niet alleen door de holocaust, maar ook door die verdomde muur. Is om stil van te worden en nog dankbaarder te zijn om in België opgegroeid te zijn.
Gelukkig was ik in het perfecte gezelschap van een goeie vriendin en we hebben weer heel wat anekdotes bij! Haha! Zit hier alweer als een onnozelaar te lachen achter mijn pc als ik eraan terugdenk! Ha!
Soit, restjesavond... 't Volgende lag nog in mijn voorraad- en koelkast...

Ingrediënten:
Tagliatelli,  1 tomaat, 4 schellekes Serranoham, room, basilicum en nog wat schilfers Parmezaan om af te werken

Stroop uw mouwen maar op!
- Pasta koken of wat had je gedacht?
- Uw ham in fijne reepjes en uw tomaat in kleine blokjes snijden.
- Wat olijfolie in een panneke, ham en tomaat erbij en even laten sudderen
- Room erbij kappen en flink wat basilicum erbij. En natuurlijk peper & zout hé.
- Effe laten sudderen

En zo, heb ik 'per ongeluk' een heerlijk nieuw pastareceptje bij!

woensdag 1 juni 2011

Knisperende Marskoekjes



Altijd leuk dat je iets op tafel kunt zetten om te knabbelen als er onverwacht volk over de vloer komt en nog leuker als dit dan nog iets is wat je zelf hebt gemaakt. Nu ja, zo ver is 't niet gekomen met 't volgende... Ik ben nu eenmaal een smoefelaar en jaja, heb 't allemaal zelf opgegeten en 't heeft geeneens zo lang geduurd :-S

Ingrediënten:
200 gr chocolade, 3 marsrepen, 90 gr ongezouten boter, Rice Krispies

En dan...
- Smelt de chocolade au bain marie
- Smelt de boter in een andere pan. Zodra ie begint te smelten, voeg je er de in kleine stukjes gesneden Mars aan toe. (blijven roeren)
- Als dit netjes gesmolten is, voeg je er de Rice Krispies aan toe. (hoeveelheid moeilijk te zeggen... zo veel dat het nog altijd allemaal bedekt wordt met het Marsmengsel)
- Het Marsmengsel verspreiden in een bakvorm en bedekken met de gesmolten chocolade.
- Laten afkoelen en dan in langwerpige stukken snijden

Jummie jummie ;-)

Raclettetaart




Kaas... I just love cheese & aardappelen... tja, ik kom van te boere, so I'm a potatoewoman & hesp... wie eet er nu niet graag een schel goeie hesp? Awèl, dit receptje heeft het allemaal :-) Ben precies aan een taartperiode begonnen. Onlangs die Ratatouilletaart, nu Raclettetaart... en nog een paar andere liggen die ik binnenkort wil uitproberen!
Wel weer ne goeien tegengekomen... Mijn belastingsbrief werd vroeger ingevuld door mijn vorige werkgever, doordat ie heel ingewikkeld was met dat ik gedeeltelijk in België en in Duitsland werkte en bijgevolg belastingen betaalde. Gisteren viel plots mijn frank dat ik nog geen belastingsbrief had ontvangen dit jaar :-S Na wat wachtmuziek, deze morgen madammeke van de belastingen aan de lijn en leuk ze... gezien ik vroeger een mandataris had (jaja, zo heet dat als iemand anders dat invult voor u) die dat online deed moet ik dit nu ook doen. Het interessante hierbij is dat je ofwel zo'n ding nodig hebt dat je elektronische pas kan lezen ofwel een token en natuurlijk heb ik geen van beide :-S En btw, ik HAAAAAAT zo'n dingen... Ik hoorde 't nog maar en ik had mijn buik er al helemaal vol van. Ik haat dat ECHT! Gelukkig zit er een accountant in mijn kennissenkring, dus maar op mijn sloffen gevraagd of ie me uit de nood wou helpen dit jaar... tegen betaling natuurlijk, want correct is correct, maar toch mega-opgelucht! Zou weer typisch iets voor mij zijn om in september of zo te beseffen 'oei, ik heb dat niet gedaan :-S'
Crisis tijdig afgewend! Bijgevolg een lekker antidieetgerechtje om dit te vieren!

Ingrediënten:
Bladerdeeg, gekookte aardappelen, Gandaham, raclettekaas & Boursin Cuisine look & fijne kruiden.

(je kan er écht een snel gerechtje van maken als je je net als ik in de winkel laat verleiden tot die voorgekookte aardappelschijfjes... Niet écht mijn ding anders, maar heb voor 1 keer mijn principes overboord gegooid.... Nogal onnozel om anders 2 patatten te koken hé...)

Makkelijk zat...
- Je bladerdeeg in een ovenschaal doen (ik leg er wel altijd dat boterpapier dat bij die bladerdeeg zit tussen, kwestie van het er achteraf wreed gemakkelijk weer uit te krijgen)
- Laagje Boursin, laagje ham, laagje schijfjes aardappel, laagje kaas, enz... in leggen tot de taart 'vol' is.
- 15 à 20 minuutjes je oven in op 180°