Doen alsof je een keukenprinses bent!

Vroeger kon ik helemaal niet koken... Eten klaarmaken, ok, maar koken? Hoe begin je daar in hemelsnaam aan en kan nooit zo lekker zijn als op een ander, toch?
Dan enkele jaren geleden, beginnen observeren en ik dacht bij mezelf: hé, dat zou ik ook wel kunnen! Dus beginnen experimenteren en al zeg ik het zelf, het lukt me ondertussen al aardig! En ik vind het bovendien ook leuk en ontspannend!

Regelmatig nodig ik dan ook slachtoffers uit, ik let erop dat het goeie varkentjes zijn (ja, het gebeurt ook wel es dat het resultaat toch niet zoals verwacht is) kwestie van reacties te peilen (en is ook gewoon leuker om niet alleen te eten).

Dus in deze blog, receptjes die ik niet wil verliezen. Let wel, dit zijn geen eigen recepten, maar heb ik één voor één gepikt uit kookboeken of hier op 't internet (en vraag me niet altijd meer waar, dus bronvermelding niet mogelijk)

Gezien er aan elk recept wel een verhaal hangt: naast kookgenot, ook veel leesgenot!

donderdag 28 april 2011

Hamburger van Koolvis

Tijd om er eentje uit 't archief te halen... Deze week nog nieuwe 2 gerechtjes uitgeprobeerd, maar waren niet écht datte :-( en voor 't eind van de maand geen tijd meer om nog te experimenteren... Morgenochtend voor de eerste keer naar een chiropractor... Niet echt schrik of zenuwachtig, maar laten we zeggen dat ik er ook niet écht gerust in ben :-S Dan 's middags nog es lunchen met een goeie vriend en 's namiddags bezoek waar ik 's avonds een concertje hier in de handelsbeurs ga mee meepikken :-) Blijven slapen natuurlijk bij Hotel Katrien en dan zaterdag 't stad in op zoek naar rode pumps voor Carla en voilà si, 't weekend wordt weer goed ingezet! (en hopen dat mijn rug het houdt :-S)

Ingrediënten:
Koolvis, sjalotje, ei

How to...
- Hak het sjalotje fijn en snij de koolvis in stukjes (of hak hem grof in je keukenrobot)
- Meng de sjalot, samen met peper & zout, onder de vis en maak er een hamburger van.
- Even de koelkast in, zodat ie zijn vorm blijft behouden tijdens het bakken
- Bak je hamburgers en ondertussen ook een spiegelei
- Je burger voorzichtig uit de pan scheppen en je spiegelei erop leggen

zondag 24 april 2011

Croque met Parmaham & Mozarella



Een eindje geleden had ik al es een receptje uitgeprobeerd en goed bevonden voor een ovensnack met Parmaham en mozarella, maar deze is zoooo veel lekkerder! De zomer op je bord!
En gezien mijn rug het momenteel weer laat afweten, ook een rugvriendelijk gerechtje! Dinsdag weer naar de dokter... Ik dacht het zo te kunnen verhelpen door te laten rusten en me rustig te houden, maar kijk... een paar verkeerde bewegingen, een snotvalling (en my god, niezen en hoesten doet megaveel pijn) en het gaat compleet, maar dan ook compleet bergaf :-( En ik moet toch weer helemaal fit en in orde zijn voor als ik een nieuwe job heb hé!

Ingrediënten:
Mozarella, brood, olijfolie met look, oregano, Parmaham, rucola
(volgens het receptje op 't internet, moest je je sneetje brood inwrijven met look en daarna besprenkelen met olijfolie, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan! Leve die olijfolie met look die ik nog staan had :-))

Croquerdecroque!
- Onderkant van je onderste snee brood en bovenkant van je bovenste snee brood besprenkele met die olijfolie met look
- Laagjes maken hé... Laagje mozarella, wat oregano over strooien, laagje ham en laagje rucola!
- Uw croque monsieur machine zijn werk laten doen :-)

donderdag 21 april 2011

Gevulde Varkenshaas met Brie & Ananas

Gezien ik nog Brie overhad van mijn Peperkoek Toast met Brie, moest ik iets maken met het overschotje Brie en deze stond eigenlijk al even op mijn to do-lijstje. De laatste tijd eigenlijk iets minder zelf gekookt (terraskes zijn leuker hé...) en had nood aan een stevige maaltijd, aan een goei stuk vlees dus. Jaja, ik ben en blijf een vleeseter. Deze is écht een goeike! Een stevige maaltijd, dat klopt, maar die ananas heeft er een zomers tintje aan, zou dit zelfs durven serveren aan mensen die vinden dat vlees & fruit niet matchen.



Ingrediënten:
Varkenshaasje, Brie, ananasjam, ontbijtspek, rozemarijn en tijm

How to...
- Oven voorverwarmen op 175°
- Varkenshaasje in de lengte insnijden zodat je hem kan vullen. Eerst wat peper & zout erin, daarna ananasjam erin smeren en dan opvullen met de Brie.
- Omwikkelen met ontbijtspek.
- Haasje in een pan met wat boter mooi goudbruin laten kleuren
- Dan verhuizen naar een ovenschaal, wat braadvet erover, zodat ie niet uitdroogt in de oven en als laatste wat tijm en rozemarijn erover strooien
- 25-tal minuutjes de oven in

Bron: kookjij.nl

zaterdag 16 april 2011

Knolseldersoep


Ging deze eigenlijk gisterennamiddag maken, want Carla kwam in de late namiddag toe om mee te gaan nr het huiskamerconcert. Voorgesteld dat ik iets te eten zou maken, maar mocht geen moeite doen :-S Dus wou soepje klaarhebben, smaakt en vult altijd, want we moesten uiteindelijk toch iets eten... Ze kwam eigenlijk vroeger aan dan verwacht (en was later dan gepland in gang geschoten, want langer dan normaal in mijn bed blijven liggen door diene Chess after work donderdagavond :-S) Dan natuurlijk beginnen tetteren, tijd beetje uit 't oog verloren, dus 't waren gewoon pistolets ipv pistolets met soep :-S
Dus klaargemaakt voor deze middag! Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit niet een WAUW-soep is waarvan je steil achterover valt, maar is gewoon een lekker soepje en wil ik bijhouden, want komt hier nog wel es op tafel :-)

Ingrediënten:
3 preistengels, 1 knolselder, 2 uien, 2 bouillonblokjes, tijm, 1.5l water

How to...
- Stoof de uien en de prei
- Water en knolselder toevoegen
- Bouillonblokjes, peper&zout en tijm erbij
- 30 min. laten koken voor je hem mixt

maandag 11 april 2011

Peperkoek Brie Toast

Vrijdagavond een etentje gehad hier, 5 vriendinnen en maar 4 plaatsen om comfortabel te tafelen... Was dus op 't idee gekomen om gewoon wat ik 'zetelhapjes' noem te serveren... Alles wat je uit het vuistje of enkel met een vork of lepel kan eten... Op zich een uitstekend idee, behalve 't feit dat ik niet goed kan proportioneren, altijd schrik heb dat ik niet genoeg zal hebben en bijgevolg nog eten voor een heel leger over had :-S Had o.a. 3 pasta's voorzien en tot en met vandaag dus pasta gegeten. Gelukkig heb ik heel veel kunnen uitdelen, maar 't komt ondertussen mijn oren uit :-S Bij deze wou ik deze middag es wat afwisseling! Een snelle snack!



Ingrediënten:
Peperkoek, Brie, honing, provencaalse kruiden, peper

En dan...
- Beleg elk sneetje peperkoek met een plakje Brie
- Bestrijk dit met honing
- Kruid met provencaalse kruiden en draai es aan uw pepermolen
- Nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is en klaar!

Op de site van Jeankes recepten stond dat een slaatje en een fris glas witte wijn hier uitstekend bij past! Nu ja, dat van die witte wijn niet geprobeerd, maar is idd lekker wat sla on the side. Terwijl ik dit aan 't eten was was ik me langs de andere kant ook aan 't bedenken, als je zo'n peperkoek in twee zou delen, je dit eigenlijk ook  best als aperitiefhapje zou kunnen serveren. Weer es iets anders hé :-)

zondag 3 april 2011

Stoofpotje met Duvel en Luikse Stroop



Ook weer ne goeien... had ik het recept vlug gelezen om boodschappen te doen en ik dacht 8 dl Duvel te zien staan hebben, dus ik zo'n grote fles kopen... Kijk ik 't recept nog even na vooraleer ik er deze voormiddag aan begon en er opnieuw glad overgelezen... Kijk ik 't op 't laatste nog es na om te zien of ik niets vergeten was en zie ik dat ik in plaats van de 8dl Duvel en 1dl vleesbouillon, eigenlijk 8dl vleesbouillon en 1dl Duvel aan mijn stoofpot had moeten toevoegen :-S Dus er vlug es mijn lepel ingestoken en weet je, ik vond het megalekker, dus fuck dat recept, ik doe het in 't vervolg opnieuw zo! :-) En joepie! Weer een lekker receptje erbij! :-)

Ingrediënten:
1 kg varkensvlees, 750 ml Duvel, 1 dl vleesbouillon, 2.5 el Luikse stroop, 1 ui en 3 grote wortelen

Bereiding:
- Bak de stukjes varkensvlees goudbruin
- Voeg er de gesnipperde ui en de plakjes wortel aan toe en stoof even aan
- Duvel en Luikse stroop erbij kappen en tot de helft laten inkoken
- Vleesbouillon erbij en anderhalf uur op een laag vuurke laten sudderen.

vrijdag 1 april 2011

Zalm met Komkommersaus

Na het avondje met Nathalie en Vincent had ik nog 3/4 komkommer over, dus 't moest iets worden met komkommer vandaag! Na nog geen enkele avond thuis te zijn geweest deze week, vanavond es een rustig avondje in de zetel :-) Net buikje vol gegeten, aan 't twijfelen of ik de afwas nu of morgenochtend zal doen :-S, maar sebiet alvast es kijken wat er op tv is! Of één van de dvd's bekijken die ik onlangs in Mediamarkt heb gekocht. Volgende week btw mijn eerste sollicitatiegesprek, is wel niet voor mijn droomjob (zij hebben mij gecontacteerd...), maar kwestie van al es te oefenen voor als mijn droomjob eraan komt hé!

Ingrediënten:
Zalmfilet, citroen, komkommer, witte wijn, zure room, dille

Bereiding:
- Papillote maken: Zalm in aluminiumfolie leggen, klontje boter erop, kruiden met wat peper & zout en een beetje citroensap erover sprenkelen. 30 minuutjes de oven in op 175°.
- Zaadlijsten uit de komkommer halen, in hele kleine blokjes snijden en een tweetal minuutjes stoven in wat boter.
- Wijn erbij kappen en laten sudderen tot de wijn volledig is verdampt.
- Van het vuur halen en de zure room en dille erdoor roeren.

Amandelkoekje met mozarella, vijg & ham

Dinsdagavond zijn Vincent en Nathalie langsgekomen voor een hapje & een drankje. Een supergezellige avond en vond het superleuk hen nog es te zien, want was alweer veel te lang geleden! Had onlangs op de site van Leffe een nieuw hapje gevonden en wou dat natuurlijk zo snel mogelijk uitproberen, dus bij deze. Was écht écht een lekkerke! Heb er zelfs de avond zelf nog enkele bijgemaakt, omdat we er allemaal zot van waren! Dus de volgende die hier komen, weten al dat ze zich aan deze mogen verwachten :-)



Ingrediënten:
Amandelkoekjes (Jules Destrooper), mozarella, vijgenconfituur, Parmaham

Easy as hell...
- Smeer wat confituur op het koekje
- Plakje mozarella erop
- Half schelleke hesp verfrommelen en erop leggen